wieze
5-latek :

Zadanie :
Dwie wieze stoja w odleglosci 60 lokci od siebie .Jedna ma wysokość 50 lokci a druga 40 lokci
Pomiedzy wiezami jest studnia jednakowo oddalona od wierzcholkow obu wiez
Jak daleko znajduje się studnia od podstawy każdej z wiez ?
Nie wiem jak to powiazc z dlugoscia 60 lokci ale na pewno będzie pitagoras
23 mar 10:37
Saizou :
układ równań

Niech y to będzie odległość jednej wierzy od studni (załóżmy, że tej co ma wys 50)
zatem mamy
50
2+y
2=x
2
(60−y)
2+40
2=x
2
23 mar 10:39
5-latek : Czesc
Saizou 
Zastanawialem się na d wprowadzeniem nowej zmiennej i tak samo jak wczoraj chciałem to zrobić
jednym równaniem z jedna zmienna .
dziekuje Ci
23 mar 10:43
5-latek : Chcialem podstawić za y
2= x
2−50
2 (ale byłoby dużo wtedy liczenia
będzie lepiej do drugiego równania x
2 = y
2+50
2
mamy wtedy
3600−120y+y
2+1600=y
2+2500
−120y= −2700
| 2700 | |
y= |
| = 22,5 lokcia |
| 120 | |
Odleglosc od drugiej wiezy wynosi 37,5 lokcia
Koniec tych zadań sraroindyjskich z XII wieku
23 mar 10:55
Saizou :
23 mar 11:01