granica
ida: Oblicz granicę
Lim (x−−>−4) 6−x/(12−4x−x
2)
Dlaczego tutaj żeby obliczyc granicę nie trzeba liczyc granic jednostronnych? I czy one nie
wychodzą różne? Pogubilam sie
23 mar 09:46
Jerzy:
Bo w otoczeniu x = −4 licznik i mianownik jest dodatni
23 mar 10:22
ida: Okej. A jesli chcielibyśmy ją policzyc to jak by to należało zrobić?
23 mar 10:27
piotr1973: wstaw za x wartość −4 i policz
23 mar 10:34
ida: Ale chodzi mi o granice jednostronne
23 mar 10:39
Jerzy:
Obydwie są takie same
23 mar 10:41
ida: Ok,ale skąd to wiadomo? Kiedy by nie były?
23 mar 10:48
Jerzy:
Gdyby wartość funkcji zmieniała znak, a tutaj obydwie nie zmieniają
23 mar 10:53
Jerzy:
| | 1 | |
Policz dla wprawy lim |
| w punkcie x = 1 |
| | x2 −1 | |
23 mar 10:56
ida: A jak się sprawdza czy zmienia znak? Jak tutaj policzyć te granice jednostronne?
23 mar 11:01
ida: W tym przykładzie co dales tez nie ma chyba zmiany znaku..
23 mar 11:03
Jerzy:
Naszkicuj wykres y = x2 − 1 i zobacz po jakich wartościach y zmierza do 0
w zależności, od ktorej strony x zmierza do 1
23 mar 11:05
ida: Ok,widze, ale jak do tego dojsc bez rysowania wykresu? Tylko licząc
23 mar 11:08
Jerzy:
Najprościej zrobić szkic.... ile zatem wynosi ta granica ?
23 mar 11:10
ida: Prawostronna + nieskończoność a lewostronna −nieskończoność?
23 mar 11:13
Jerzy:
Dokładnie tak
23 mar 11:15
ida: Oki...czyli bez szkicowania,patrząc tylko na wzor funckji nie da się tego za bardzo określić?
23 mar 11:16
Jerzy:
To zależy od wprawy
23 mar 11:20