Zbadaj monotonicznośc ciagu..
alcia: Zbadaj monotoniczność ciągu : an =2−6n1−3n
23 mar 08:06
5-latek : an+1−an badaj znak
23 mar 08:11
alcia: wyszło mi tak: 0(1−3n)(−3n−2)..i mam zagwozdkę
23 mar 08:15
alcia: Dodatkowo mam jeszcze dwa przykłady które nie wiem jak ugryżć: an=√n+4 i an=(−1)n+1
23 mar 08:19
5-latek : Żadna zagwozdka
Jeśli w liczniku wyszlo 0 to ciag jest staly
narysuj sobie wykres tego ciągu i zobaczysz
an= (−1)n+1
a1= 1
a2= (−1)3= −1
a3= (−1)4=1
Już widzisz ?
23 mar 08:36
5-latek : następny an=√n+4
an+1= √n+5
Wiadomo ze √n+5 >√n+4
Wobec tego ciag ten będzie rosnący bo n∊N+
23 mar 08:39
alcia: Dzięki wielkie..dzisiaj wogóle dostałam przytepienia z tymi ciągami..mam zadania i czasami sie
poprostu zawieszam....mam następne zagwozdki: mam zaproponowac wzóry ogólne tych ciagów:
a)1, 13,15, 17,19,...
b) 12, 23,34,45,56,..
c)2,212,2, 213,2,...
Pomógłby mi ktoś
23 mar 08:55
Benny: Co do pierwszego wystarczyło zobaczyć, że licznik jest wielokrotnością mianownika
23 mar 09:18
alcia: Benny..czekaj to jakto powinno wyglądać..bo za cholerę nie mogę wpasć na ten wzór
23 mar 09:44
yht:
| 2−6n | | 2(1−3n) | |
| = |
| = 2 |
| 1−3n | | 1−3n | |
23 mar 13:31