Funkcje
Oluś: Wykres funkcji kwadratowej y=f(x) przechodzi przez poczatek ukladu wspolrzednych. Funkcja g(x)
= f(x+1) przyjmuje wartosc najwielsza rowna 12, dla argumentu x=1. Podaj wzory funkcji f i g w
postaci ogolnej
23 mar 00:43
kochanus_niepospolitus:
f(x) = ax2 + bx + c
skoro f(x) przechodzi przez początek układu współrzędnych, to f(0) = 0 −> c = 0
więc: f(x) = ax2 + bx
Inne podejście do rozwiązania zadania:
skoro g(x) = f(x+1) posiada wierzchołek dla x=1 ... to f(x) posiada wierzchołek dla x=2
znamy też jedno z miejsc zerowych f(x) ... jest nim x1=0 (patrz treść zadania o przechodzeniu
funkcji przez początek układu współrzędnych)
w takim razie ... drugim miejscem zerowym będzie x2 = 4 (musi być 'równo odległe' od
wierzchołka co pierwsze miejsce zerowe)
a więc: f(x) = a*(x−0)(x−4) ... czyli f(x) = ax*(x−4)
wiemy, że wartość w wierzchołku wynosi 12 ... więc:
12 = a*2*(2−4) −> 12 = −4a −> a = −3
ostatecznie:
f(x) = −3x(x−4)
g(x) = f(x+1) = −3(x+1)(x+3)
23 mar 01:59