matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Oluś:
Poczatkowe wyrazy ciagu aryt. (a
n
) sa dla pewnych liczb x i y rowne a
1
= x+ 3y, a
2
=4x+y, a
3
=3x+6y+1, a
4
=9x−2y+1. Wyznacz x i y oraz podaj wzor ogólny tego ciagu
23 mar 00:41
5-latek :
a
1
+a
3
{a
2
=
2
a
2
+a4
{a
3
=
2
Rozwiaz ten ukad
23 mar 12:04