Funkcje
Oluś: Wykres funkcji f(x)= 2015x, gdzie x≠0, przesunieto wzdluz osi y i otrzymano wykres funkcji
y=g(x), do ktorego nalezy punkt P=(31,13).
A) wyznacz wzór funkcji g,
B) podaj wszystkie liczby naturalne n mniejsze od 100, dla ktorych g(n) jest liczba calkowita
23 mar 00:36
kochanus_niepospolitus:
A)
| | 2015 | |
13 = |
| <−−− wyznacz 'a' |
| | 31−a | |
B)
aby g(n) było całkowitą to 'x−n' musi dzielić (bez reszty) liczbę 2015
2015 = 5*13*31
czyli g(n) będzie liczbą całkowitą tylko i wyłącznie jeżeli:
x−a = 5 lub
x−a = 13 lub
x−a = 31 lub
x−a = 65 lub
x−a = 155 ... itd. (pamiętaj o warunku co do 'x' ... a raczej 'n' )
23 mar 01:53