Pomicy!
Magdanoa: Równania ax+b=0 i x2 +ax+b=0 maja taki sam zbior rozwiazan, zatem:
A. a=0 i b>0
B. a=0 i b<0
C. a≠0 i b>0
D. a≠0 i b<0
Jak to obliczyć?
23 mar 00:22
kochanus_niepospolitus:
wykresem f(x) = ax+b będzie linia prosta (co najwyżej jedno rozwiązanie)
wykresem g(x) = x2+ax+b będzie parabola (możliwe do dwóch rozwiązań)
jedyną opcją jest to aby oba równania NIE MIAŁY ani jednego rozwiązania
a więc: a = 0 i b>0 (bo wtedy b=0 <−−− brak rozwiązań ... oraz x2 + b =0 <−−− brak rozwiązań
bo suma dwóch liczb dodatnich nigdy nie będzie =0 )
23 mar 02:04