kwadratowa poczatki
5-latek : Zadanie :
jeśli srednice kola zwiększy się o 3 metry to jego pole podwoi się
Oblicz poczatkowa srednice kola z dokladnoscia do 1 cm
Policzyc to policze tylko czy tu będzie takie równanie ?
22 mar 23:58
5-latek : Nie d+4 tylko (d+3)2
23 mar 00:00
Janek191:
23 mar 00:07
5-latek : Dziekuje bardzo

Teraz mogę isc już spac
Dobranoc
23 mar 00:09
Janek191:
Dobranoc
23 mar 00:19
5-latek : czyli mamy
π(d+3)
2= 2πd
2
π(d+3)
2−2πd
2=0
πd
2+6πd+9−2πd
2=0
−πd
2+6πd+9=0
πd
2−6πd−9=0
Δ=72
√72=6
√2
| | 6+6√2 | |
d2= |
| = 3+3√2 ≈7,24m |
| | 2 | |
23 mar 08:06