Bryły obrotowe
Paulina E.C.H: Przekątna przekroju obrotowego walca tworzy płaszczyzną podstawy kąt o mierze 30stopni.
Objętość walca wynosi 18√3. Oblicz długość promienia podstawy i wysokość walca.
22 mar 23:51
Janek191:
Pewnie przekroju osiowego walca ?
22 mar 23:54
Paulina E.C.H: Tak, przekroju osiowego walca
22 mar 23:56
Paulina E.C.H: Próbowałam korzystać z własności trójkąta 30,60,90, ale za każdym razem wychodzą mi wyniki
takie jaku 73√3/3=a3
22 mar 23:59
Janek191:
23 mar 00:00
Paulina E.C.H: 2r=a√3
h=a
d=2a
23 mar 00:04
Janek191:
V = π r
2*h = 18
√3
| h | | √3 | | 2 | |
| = tg 30o = |
| ⇒ 3 h = 2 √3 r ⇒ h = |
| r |
| 2 r | | 3 | | √3 | |
23 mar 00:04
Paulina E.C.H: A co dalej?
23 mar 00:08
Janek191:
| | 2 | |
π r3 * |
| = 18 √3 / *√3 |
| | √3 | |
π r
3*2 = 18*3
π r
3 = 27
oraz
| | 2 | | 3 | | 2√3 | |
h = |
| * |
| = |
| |
| | √3 | | 3√π | | 3√π | |
23 mar 00:13
Janek191:
?
23 mar 00:21
Paulina E.C.H: Tam powinno być 18√3π, źle przepisałam polecenie. Przepraszam, że zmusiłam Pana do zrobienia
tylu obliczeń na marne, ale dziękuje za wskazówkę z tg30stopni, rozwiązałam sama zadanie.
23 mar 00:36
Paulina E.C.H: r=3
h=2√3
23 mar 00:41
Janek191:
23 mar 00:59