Julop212_PLxD:

Na rysunku widzimy, że wykres tej funkcji nie przetnie się z osią X, jedynie z osią Y, ale
trzeba to udowodnić odpowiednimi obliczniami.
a więc ...
zauważ że wszystkie punkty leżące na osi Y mają współrzędne (0,y) ⇒ ze wzoru funkcji który
podałaś ( f(x)=−2x
2+4x−3 ) za x trzeba podstawić wartość 0, i wyliczyć y. Pytanie, gdzie jest
y?
y to po prostu f(x) − to jest to samo. Więc liczymy :
f(x)=−2x
2+4x−3
y = −2 * 0
2 + 4*0 − 3
y = −2*0 + 0 −3
y= 0 + 0 −3
y = −3
Więc punkt przecięcia z osią Y to (0, −3).
____________________________________
Liczymy punkt przecięcia z osią X.
Zauważ, że wszystkie punkty na osi X mają współrzędne (x, 0) ⇒ musimy podstawić pod y zero i
wyliczyć x z równania kwadratowego.
f(x)=−2x
2+4x−3
0 = −2x
2 + 4x −3
−2x
2 + 4x −3 = 0
△= b
2 − 4ac
△=4
2 − 4*(−2)*(−3)
△= 16 − 24
△ = −8
delta wyszła ujemna ⇒ takie równanie nie ma rozwiązania ⇒ funkcja nie przetnie się z osią OX.