plis
majka: zapisz wzór funkcji w postaci kanonicznej. Naszkicuj wykres funkcji, podaj jej zbiór wartości
f(x)=3xkwadrat−2x+4
proszę o całe rozwiązanie dokładnie bo chce się tego nauczyć bo nie rozumiem tego−dziekuje
licze na zyczliwosc
22 mar 23:40
Janek191:
f(x) = 3 x2 − 2 x + 4
22 mar 23:41
majka: tak
22 mar 23:47
Janek191:

a = 3 b = − 2 c = 4
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 2 | |
q = f(p) = f( |
| ) = 3*( |
| )2 − 2* |
| + 4 = |
| − |
| + 4 = 3 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
zatem
f(x) = a*( x − p)
2 + q − postać kanoniczna
| | 1 | | 2 | |
f(x) = 3*( x − |
| )2 + 3 |
| |
| | 3 | | 3 | |
========================
a = 3 > 0 − parabola skierowana jest ramionami do góry, więc zbiór wartości funkcji
| | 2 | |
ZW = < q , +∞) = < 3 |
| , +∞) |
| | 3 | |
22 mar 23:48
Janek191:
Inny sposób :
Δ = b
2 − 4a*c = 4 − 4*3*4 = 4 − 48 = − 44
| | − Δ | | 44 | | 8 | | 2 | |
q = |
| = |
| = 3 |
| = 3 |
| |
| | 4 a | | 12 | | 12 | | 3 | |
22 mar 23:52
5-latek : Albo
q=c−ap
2
wtedy postac kanoniczna
y=a(x−p)
2+q
22 mar 23:54