kwadratowa poczatki
5-latek : Zadanie :
W sali kinowej było 320 miejsc .
Po dodaniu w każdym rzedzie czterech krzeseł i dostawieniu jeszcze jednego rzedu sala ma 420
miejsc
Ile rzedow krzeseł stało na początku
jakie tutaj ulozyc równanie ?
22 mar 23:20
olekturbo: xy = 320
(x+4)(y+1) = 420
22 mar 23:27
Janek191:
x*y = 320
(x + 1)*( y + 4) = 420
22 mar 23:30
Mila:
Podpowiedź:
x− liczba miejsc w rzędzie na początku
y− liczba rzędów
x,y∊N+
x+4− powiększona liczba krzeseł w rzędzie
y+1 − nowa liczba rzędów.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
22 mar 23:31
5-latek : dzięki
22 mar 23:32
Janek191:
x2 − 24 x + 80 = 0
22 mar 23:34
Metis: W każdym rzędzie jest n miejsc.
Oznaczmy liczbę rzędów przez m .
Wtedy: m*n=320 miejsc
| | 320 | |
n= |
| − liczba miejsc w 1 rzędzie |
| | m | |
Z treści:
| 320 | |
| +4 − dodane 4 krzesła w 1 rzędzie |
| m | |
| | 320 | |
( |
| +4 )*m − dodanie krzeseł we wszystkich rzędach |
| | m | |
320+4m+m=420
5m=100
m=20 rzędów
22 mar 23:35
Metis: Chyba zjadłem jedno rozwiązanie
22 mar 23:35
5-latek : Dobry wieczor Milu Pozdrawiam .
tez wlasnie pomyslalem o układzie rownan
Z drugiej strony myslaem ze będzie jedno równanie
. Zrobie to już jutro . Bo z tego co widze to następne zadania czyli 32−34 będą tez z
wykorzystaniem układu równan .
22 mar 23:37
Mila:
c.d.
(1) x*y=320
(x+4)*(y+1)=420
−−−−−−−−−−−−−−
xy+x+4y+4=420⇔x+4y+4=100
x=96−4y podstawiamy do (1)
(96−4y)*y=320
y=4 lub y=20
oblicz x i sprawdź zgodność z warunkami zadania.
22 mar 23:43
Mila:
Dobranoc
22 mar 23:43
5-latek : Dobranoc
Milu 
Jeszcze chwile posiedze i pojde tez spac .
22 mar 23:46