Trygonometria w stereometrii.
Irys: Krawędź boczna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8. Odcinek łączący środek
jednej podstawy z wierzchołkiem drugiej podstawy tworzy z kra
wędzią boczną kąt o mierze 60 stopni. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Niby bardzo proste i wiem jak zrobić, ale kompletnie mi nie wychodzi, chciałbym zobaczyć gdzie
robię błąd, dzięki za rozwiązania.
22 mar 22:20
Irys: Proszę, niech ktoś to rozwiąże
23 mar 00:43
dero2005:
h = 8
d = 2h
√3 = 16
√3
V= a
2*h = 3072
23 mar 09:21