Oblicz prawdopodobieństwo uzyskania dokładnie pięciu orłów w rzucie 10 różnymi m
bolek amator: Oblicz prawdopodobieństwo uzyskania dokładnie pięciu orłów w rzucie 10 różnymi monetami,
Wiem ze zbior omega to 210 ale jak policzyc elementy zbioru A? Co znaczy ze sa rozne ?
22 mar 21:57
bolek amator: oczywiscie omega =210
22 mar 21:59
22 mar 22:01
srsly:
(10)
(5)
22 mar 22:01
srsly:
saizou − 5 powinno byc pod 10
22 mar 22:02
Saizou :
tak

poprawiam się
22 mar 22:02
srsly:
22 mar 22:03
Mila:
|Ω|=2
10
A− wyrzucono dokładnie 5 orłów
(O,O,O,O,O,R,R,R,R,R) jedno ze zdarzeń sprzyjających zdarzeniu A
| | 10! | |
|A|= |
| permutacja z powtórzeniami. |
| | 5!*5! | |
22 mar 22:09
bolek amator: Dziekuje, dosc pochopnie mamy omawiane kombinatoryke I p−stwo, bo malo czasu do matury
22 mar 22:20
Metis: Podobna sytuacja u mnie w szkole.
22 mar 22:21
Saizou :
albo pomyśleć jak konstruujemy omegę
dla nas są to ciągi o dł. 10 o wartościach ze zbioru {O,R},
zatem zdarzeniem sprzyjającym będzie dla nas ciąg, który ma dokładnie 5 wyrazów o wartości O,
| | | |
zatem wybieramy miejsca gdzie "wylądują orły" | i resztę uzupełniamy R, czyli 15 |
| | |
22 mar 22:23
bolek amator: Saizou, faktycznie latwiej to uchwycic
22 mar 22:58
bolek amator: Dziekuje
22 mar 22:58