Zapisz równanie symetralnej odcinka
Xyz : Z jakiego to wzoru trzeba obliczyć ? 😓 Proszę o pomoc
Zapisz równanie symetralnej odcinka AB, jeśli A=(−4;1) B=(2;−3)
22 mar 21:56
PW: Nie jakieś gotowe wzory, lecz myślenie. Zadanie można rozwiązać różnie. Proponuję pomyśleć tak:
− Symetralna odcinka jest zbiorem punktów jednakowo odległych od jego końców (to nie jest
definicja, lecz twierdzenie znane z geometrii klasycznej).
Wobec tego każdy punkt P = (x, y) należący do symetralnej spełnia warunek:
|PA| = |PB|.
To już koniec rozwiązania, wystarczy zastosować wzór na odległość punktów. Występujące w
równaniu x2 i y2 zredukują się, zostanie równanie liniowe − równanie prostej, która jest
symetralną.
22 mar 22:18