Parametr
Oopp: Dla jakich wartości parametru m rownanie mx3 +(m−1)x2 +(m2 −1)x=0 ma trzy różne pierwiastki,
których suma jest liczba niedodatnia?
22 mar 21:51
zef: x(mx2+(m−1)x+m2−1)=0
jednym z pierwiastków jest 0
założeniem będzie Δ>0 Oczywiście tego wyrażenia z nawiasu
x1+x2<0
i z Vieta
22 mar 21:54
Metis: Za mało założeń.
22 mar 21:54
Metis: *Zbyt
22 mar 21:54
zef: m≠0 ?
22 mar 21:58
Oopp: Elementy, które zapisał Zef wzięłam pod uwagę ... nwm co jeszcze ..
22 mar 22:00
Aga: Metis mógłbyś zobaczyć na moje zadanie z geometrii, proszę
22 mar 22:00
Metis: mx3 +(m−1)x2 +(m2 −1)x=0 (*)
Aby równanie (*) miało 3 różne rozwiązanie m≠0.
Dla m=0 otrzymujemy równanie kwadratowe które ma co najwyżej dwa pierwiastki rzeczywiste.
mx3 +(m−1)x2 +(m2 −1)x=0
x[mx2+(m−1)x+(m2 −1)]=0 , zatem
x=0 v mx2+(m−1)x+(m2 −1)=0
Aby równanie (*) miało 3 rozwiązania, czynnik kwadratowy : mx2+(m−1)x+(m2 −1)=0 musi mieć dwa
miejsca zerowe, zatem m≠0
,dla m=0 czynnik kwadratowy ma jedno rozwiązanie, oraz x≠0.
f(0)≠0
Warunek "suma jest liczbą niedodatnią" zostanie spełniony jeśli:
x1+x2≤0
22 mar 22:00
zef: Dorzuć jeszcze te założenie że m≠0 (istnienie funkcji kwadratowej), ale nie wiem czego tu
jeszcze może brakować
22 mar 22:00
Oopp: Odpowiedz powinna być (−∞; −1)+ (−1; 0) ...
Mi wychodzi (−∞; 0) .. nwm skąd ta −1 ..
22 mar 22:01
Metis: Wszystko zawarłem.
Oczywiście dla czynnika kwadratowego Δ>0 ( war. 2 rozwiązań )
22 mar 22:04
Oopp: Czyli ostateczny wynik m=(−∞; 0) ?
22 mar 22:05
zef: Metis, tak z ciekawości jesteś w klasie maturalnej ?
22 mar 22:05
Metis: zef
Oopp rozwiąż to co zapisałem a otrzymasz wynik.
22 mar 22:06
Oopp: Liczyłam od początku według tych założeń ... pewnie odpowiedz w podręczniku jest zła

.. tego
się trzymajmy

..dziękuję Wam baaardzo
22 mar 22:08
Metis: Widzę jak liczyłaś...
f(0) ≠0 ⇔ m2 −1≠0
(m−1)(m+1)≠0
m≠1 i m≠−1 ...
22 mar 22:10
Oopp: Ale dlaczego .. czemu robimy założenie dla współczynnika przy x, a nie tylko przy x3 ... ?
22 mar 22:13
Oopp: Wiem .. nie będzie 3 różnych pierwiastków ... ogarniam ...
22 mar 22:15
Metis: x=0 v mx2+(m−1)x+(m2 −1)=0
Jedno rozwiązanie już mamy : x=0
Zatem rozwiązanie czynnika kwadratowego mx2+(m−1)x+(m2 −1)=0 nie może się powtarzać!
Nie otrzymamy wtedy 3 różnych rozwiązań.
Jeśli x≠0 to f(0)≠0
Stąd:
f(x)=mx2+(m−1)x+m2−1
f(0)=m*02+(m−1)*0 +m2− ⇔ f(0)=m2−1
f(0)≠0 ⇔ m2−1≠0
22 mar 22:19
Oopp: Zapamiętam to , dzięki jeszcze raz za profesjonalne podpowiedzi
22 mar 22:24
Oopp: Mam jeszcze jeden problem z innym zadaniem ...
Wyznacz wartości parametru m, dla których najmniejsza wartość funkcji f (x)= 2mx
2− m
2x+m
wynosi 1 .
| | m2 | |
m≠0 ... xw= |
| ... obliczam wartyści dla wierzchołka i z tego powinnam otrzymać szukane |
| | 4m | |
m ? ... wychodzi mi ich za dużo ...
22 mar 22:35
zef: najmniejsza wartość czyli q
q=1
q=−Δ/4*2m
1=−Δ/8m
8m=−Δ
8m=−(m4−4m2)
8m=−m4+4m2
Ja bym w taki sposób kombinował
22 mar 22:38
Oopp: Odpowiedz mam m= { √5 −1 , 2} ...tu dodatkowo jest m= 0 i m= −√5 −1
22 mar 22:44
Oopp: 0 nie może być przepraszam , nie uwzgeldnilam
22 mar 22:46
Metis: f(x)=2mx
2−m
2x+m
| | m2 | | m2 | | m2 | |
f( |
| )=2m*( |
| )2−m2* |
| +m= |
| | 4m | | 4m | | 4m | |
| | m2 | | m3 | | m3 | |
f( |
| )=1 ⇔ |
| − |
| +m=1 / 8 |
| | 4m | | 8 | | 4 | |
m
3−2m
3+8m=8
−m
3+8m=8
m
3−8m+8=0
Jeśli ma być to wartość najmniejsza to :
a>0 ( parabola z ramionami do góry)
a>0 ⇔ 2m>0 ⇔ m>0 (zawiera warunek m≠0 )
(m−2) (m
2+2m−4)=0
m=2 v m=
√5−1 v m=−1−
√5 <0 − nie spełnia warunków , zatem
m∊{2,
√5−1 }
22 mar 23:10