nie kumam
ehem: ile ma miejsc zerowych funkcja f(x)=x2 − |x| ?
22 mar 21:40
Eta:
3
22 mar 21:41
Eta:
22 mar 21:42
zef: x2−x=0 dla x≥0
x(x−1)=0
x=0 lub x=1 Oba należą do Df.
2 przypadek gdy x<0
x2+x=0
x(x+1)=0
x=0 x=−1 Oba należą do Df
Po zsumowaniu mamy 3 miejsca zerowe: −1,0,1
22 mar 21:45
Metis: Algebraicznie:
f(x)=x2−|x|
f(x)=0 ⇔ x2−|x| =0
1) Jeśli x≥0
x2−x=0
x(x−1)=0
x=0 v x=1
{0, 1} ∊ <0, +∞)
2) Jeśli x<0
x2+x=0
x(x+1)=0
x=0 v x+1=0
x=0 v x=−1
x=0 ~∊ (−∞, 0)
x=−1 v x=0 v x=1
3 rozwiązania.
22 mar 21:46
Metis: zef w drugim przypadku x<0 , 0 nie należy.
22 mar 21:46
zef: W 2 przypadku oczywiście do Df należy tylko −1, taki mały błąd mi się wkradł
22 mar 21:47
zef:
22 mar 21:47
Saizou :
x
2−|x|=0
x
2=|x| /
2
x
4=x
2
x
2(x−1)(x+1)=0
i bez przypadków
22 mar 21:48
Eta:
22 mar 21:50