Czworokąty
Lily: Oblicz długości boków i pole równoległoboku o obwodzie 28 cm, wiedząc, że stosunek boków jest
równy 4 : 3, zaś miara jednego z kątów jest dwa razy większa od miary drugiego kąta przy tym
samym boku.
22 mar 21:19
Dżin: 4x − długość pierwszego boku
3x − długość drugiego boku
2*(4x+3x)=28 ⇔ x=2
4x=8 ⋀ 3x=6
α − miara pierwszego kąta
2α − miara drugiego kąta
α+2α=180 ⇔ α=60
P=4x*3x*sinα
P=24√3
23 mar 23:58
Julop212_PLxD:

3x+3x+4x+4x= 14x
14x = 28
x=2 ⇒
3x = 6
4x = 8
___________
α+2α+α+2α = 360
6α = 360
α = 60
___________
δ = 180 − 90 − 60
δ= 30
Z cechy trójkątów o kątach 30, 60, 90 wynika że jeżeli a=x to h=x
√3 i 2x = 6, to x=3 ⇒ h= 3
√3.
P=ah
P=8*3
√3 = 24 {3}
24 mar 00:43
Julop212_PLxD: Oczywiście zamieniłem α z 2α na rysunku 1 XDD Ale wiadomo o co chodzi
24 mar 00:44
Julop212_PLxD: i wynik to 24
√3
24 mar 00:45