Dla jakich wartości m proste sa rownolegle ??
Problematyczna : Dla jakich wartości m proste 3x−2y+5=0, oraz y=(m−1)x+5 sa rownolegle ?
Proszę o napisanie kroków po kolei
22 mar 21:04
zef: y=3/2x+5/2
y=(m−1)x+5
m−1=3/2
m=3/2+2/2
m=5/2
22 mar 21:05
Metis: 1) Przekształć oba równania prostych do postaci kierunkowej / ogólnej.
(Proponuję kierunkową − prościej )
2) Dwie proste są równoległe gdy ich współczynniki kierunkowe są równe.
3) Przyrównaj współczynniki.
4) Rozwiąż równanie.
5) Podaj odpowiedź.
22 mar 21:05
Eta:
| | 3 | | 5 | |
p: y= |
| x+ |
| k: y=(m−1)x+5 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
p∥k ⇔ m−1= |
| ⇒ m=........... |
| | 2 | |
22 mar 21:07