Pomocy geometria
Aga: Punkty A,B,C,D,E,F są kolejnymi wierzchołkami sześciokąta foremnego przy czym A=(0,0) i D=(4,0)
Wyznacz równanie stycznej do okręgu opisanego na tym szściokącie przechodzącej przez punkt F
leżący w I ćwiartce układu współrzędnych.
22 mar 20:28
Aga: Nie wiem jak wyznaczyć współrzędne punktu F
22 mar 20:37
Aga: Pomoże ktoś
22 mar 22:02
Metis: Cześć

W planimetrii bardziej zaszkodzę niż pomogę
22 mar 22:09
Aga: Cześć

Szkoda, ale dzięki za odpowiedz
22 mar 22:15
Metis: Wektor AS=Wektor SD
Gdzie S środek okręgu opisanego ( punkt przecięcia przekątnych)
Niechaj S=(xs, ys) , zatem:
[xs−0, ys−0] = [4−xs, 0−ys]
xs−0=4−xs i ys−0=0−ys
2xs=4 i 2ys=0
xs=2 i ys=0
S=(2,0)
Liczę długość wektora AS.
[2−0,0−0]= [2,0]
|AS|=√22=2
|AS|=R =2
Równanie okręgu opisanego:
(x−2)+y2=22
22 mar 22:41
Metis:
22 mar 22:45
23 mar 00:09
Metis: Równanie okręgu opisanego:
(x−2)2+y2=22
23 mar 00:11
Metis: Aga poszła
23 mar 00:12
Aga: Metis Dziękuje
23 mar 13:16
Metis: Po obliczeniu F styczną już łatwo

Napisz jeśli coś nie wyjdzie.
23 mar 14:34