Trójkąt
Zielina: Boki trójkąta prostokątnego o obwodzie 36 są trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
Oblicz pole tego trójkąta.
22 mar 20:02
olekturbo: a+b+c = 36
a2+b2 = c2
c−b = b−a
i rozwiąż taki układ
22 mar 20:03
zef: a1+a2+a3=36
a1+a1+r+a1+2r=36
3a1+3r=36
(a1)
2+(a1+r)
2=(a1+2r)
2
Układ równań i liczysz
22 mar 20:03
olekturbo: 2b = c+a
3b = 36
b = 12
c+a = 2b
b
2 = c
2−a
2
b
2 = (c−a)(c+a)
144 = 24(c−a)
c−a = 6
c+a = 24
c = 6 + a
6 + a + a = 24
2a = 18
a = 9
c = 24−9 = 15
a = 9 b = 12 c = 15
22 mar 20:05
Eta:

a−r+a+a+r=36 ⇒ a=12
(a+r)
2=(a−r)
2+a
2 ⇒ ...... r=3
22 mar 20:52