podaj dziedzinę
Marcin: | | 4x2−1 | |
Podaj dziedzinę wyrażenia |
| a następnie je uprość |
| | 4x2−4x+1 | |
4x
2−4x+1≠0
(2x−1)
2≠0
D=R
| (2x+1)(2x−1) | | 2x+1 | |
| = |
| |
| (2x−1)(2x−1) | | 2x−1 | |
Dobrze? Jeżeli dobrze to czy to już koniec czy da się bardziej uprościć?
22 mar 19:52
olekturbo: D ≠ R
22 mar 19:55
zef: Dziedzina nie jest R.
Uproszczenie dobrze
22 mar 19:55
zef: skoro napisałeś że
(2x−1)2≠0
2x−1≠0
x≠0,5
D∊R\{0,5}
22 mar 19:56
Marcin: D=R\{0} ?
22 mar 19:57
zef: | | 1 | |
Napisałem ci że Dziedzina to rzeczywiste z wyłączeniem |
| |
| | 2 | |
Bo masz 2x−1≠0 więc x≠0,5
Licząc delte wyjdzie ci 0, a to oznacza 1 miejsce zerowe liczone z wzoru −b/2a
22 mar 19:58
Marcin: aaaaa no tak. Jestem głupi, przepraszam
22 mar 19:59