rów
Józia: Równanie prostej przechodzącej przez punkty A=(−2,3) i B=(3,4) ma postać?
22 mar 19:18
Jack:
y = ax + b
podstawiasz dany punkt i obliczasz b
przy czym
jak masz punkt A = (−2,3) to wspolrzedna iksowa czyli x
a = −2, a igrekowa y
a = 3
22 mar 19:20
Józia: wyszło mi y=−1/5x+b i co dalej?
22 mar 19:30
Jack: podstaw jakis punkt...bez roznicy ktory
albo A, albo B
skoro y= ax+b
to
ya = axa + b
a dla punktu B
yb = axb + b
tak czy siak obliczasz to samo b...
22 mar 19:33
Jack: | | 1 | |
a tak wgl a = |
| a nie minus 1/5.... |
| | 5 | |
22 mar 19:34
Józia: jeja nie krzycz ;<
22 mar 19:35
Józia: starałam się
22 mar 19:36
Jack: nie krzycze...
krzyczenie w internecie wyraza sie poprzez pisanie WIELKIMI LITERAMI
22 mar 19:37
Józia: Te trzy kropki to jak krzyczenie, w sumie bardziej irytacja. Tak to odebrałam. W każdym razie
dziękuję

zrobione!
22 mar 19:41
Józia: wyszło x−5y+17+0
22 mar 19:47
Józia: =0*
22 mar 19:47
Magdanoa: jakim cudem tak wyszło?
22 mar 19:48
Magdanoa: powie mi ktoś?
22 mar 19:52
22 mar 19:54
Jack: x − 5y + 17 = 0
5y = x + 17
22 mar 19:57