Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
bolek amator: Rzucono dwa razy kostką do gry Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym że za
pierwszym razem liczba oczek jest parzysta pod warunkiem że suma oczek w obu rzutach jest
podzielna przez 3
22 mar 19:07
Jack: |Ω| = 6
2 = 36
A − za pierwszym razem parzysta
A = {21,22,23,24,25,26, 41,42,...,61,62,...,66}
|A| = 3*6 = 18
B − suma oczek podzielna przez 3
B ={12,21,15,51,33,42,24,63,36,66,45,54}
|B| = 12
A∩B − te co maja parzysty poczatek szukamy oraz co sa w zbiorze B.
= 6
| | P(A ∩ B) | | | | 1 | |
P(A|B) = |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | | | 2 | |
22 mar 19:19
bolek amator: Tak właśnie zrobiłem, dziękuję, niestety nie znam się poprawnej odpowiedzi, 1/2 wydawało mi się
dużo i zastanawiałem się czy może polecenie nie jest podchwytliwe i nie powinienem go czytać w
ten sposób. "Suma oczek w obu rzutach jest podzielna przez 3 pod warunkiem że za pierwszym
razem liczba oczek jest parzysta" A dlatego tak się zastanawiam bo to czy w pierwszym rzucie
bedzie parz. czy nieparz. Dzieje się przed drugim rzutem
22 mar 19:25
bolek amator: Ktoś jest wstanie mi wytłumaczyć albo choć potwierdzić to rozwiązanie?
22 mar 19:40
Jack: jak sie pojawi Metis, Mila, Eta albo ktokolwiek inny to bedzie mogl potwierdzic/zanegowac
rozwiazanie
22 mar 19:42
bolek amator: Oki dziękuję
22 mar 19:43
zimek: Zzestw tematów egzaminacyjnych składa się z 15 tematów w algebry , 15 z geometrii i n tematów z
prawdopodobieństwa . Z zestawu usunięto jeden temat , a następnie wylosowano z pozostałych
jeden temat. Oblicz n wiedząc że prawdopodobienstwo wylosowania tematu z prawdopodobieństwa
wynosi 0,25t
22 mar 19:44
Metis: Innymi słowy pytasz czy:
za pierwszym razem liczba oczek będzie parzysta pod warunkiem, że
suma oczek w obu rzutach jest podzielna przez 3
znaczy to samo co
suma oczek w obu rzutach będzie podzielna przez 3 pod warunkiem, że
za pierwszym razem liczba oczek będzie parzysta ?
22 mar 19:46
zimek: *0.25
22 mar 19:47
prosta: nie... to inne zdarzenia
22 mar 19:48
bolek amator: Wydaje mi się że to nie znaczy to samo bo do wzoru na p−stwo warunkowe do mianownika wstawiam
to zdarzenie które jest warunkiem zajścia drugiego zdarzenia
22 mar 19:49
bolek amator: *wstawiam prawdopodobieństwo zajscia zdarzenia które jest warunkiem zajścia drugiego zdarzenia
22 mar 19:52
bolek amator: Pytam jak powinienem to rozwiązać, czyli jak odczytać poprawnie polecenie, bo tak jak
wspomniałem 1/2 wydawało mi się duże
22 mar 20:03
bolek amator: Troszeczkę się pogubilem ilość elementów zbioru B mi się zgadza ale nie rozumiem zapisu
"A∩B={(2,x): x∊X}
|A∩B|=2"
|A ∩ B| to liczby
{2,1 ;2,4; 4,2 ;4,5 ;6,3; 6,6} więc elementów mamy 6 ?
22 mar 20:26
bolek amator: Przepraszam że tak łopatologicznie o to wszystko pytam
22 mar 20:27
Mila:
Przepraszam, pomyliłam z innym zadaniem, gdzie miała być 2 na pierwszej kostce.
Poprawię.
22 mar 20:41
bolek amator: Dobra no czyli będzie i tak 1/2 jeżeli się nie mylę, czyli takie zadania czytam i przetwarzam
na wzór normalnie tak jak jest napisane, więc Jack zrobił też dobrze

?
22 mar 20:44
Mila:
X={1,4} reszta z dzielenia przez każdej z liczb jest równa 1
Y={2,5}reszta z dzielenia przez każdej z liczb jest równa 2
Z={3,6}reszta z dzielenia przez każdej z liczb jest równa 0
B− suma oczek podzielna przez 3.
B={(x,y) gdzie x i y∊Z lub [(x,y) gdzie x∊X i y∊Y] lub [(x,y) gdzie x∊Y i y∊X]}
|B|=2
2+2*(2*2)=4+8=12
A∩B={(2,1) ,(2,4), (4,2) ,(4,5) ,(6,3),( 6,6)}
|A∩B|=6
22 mar 20:49
Mila:
Jak najbardziej, sposób Jack'a dobry, chciałam uniknąć wypisywania wszystkich par.
22 mar 20:50
bolek amator: Dziekuję wszystkim serdecznie
22 mar 20:51
Mila:
22 mar 20:52