Kąty
LudwiczkaMatematyczka: Jeżeli α i β są kątami ostrymi trójkąta prostokątnego, to wartość wyrażenia
cosα*(1−sin2β)*tgαsin2α*cosβ jest równa:
A. sinα
B. cosα
C. tg45
o
D. tgα
Proszę o obliczenia
22 mar 18:37
olekturbo: zapisz za pomocą dużego U
22 mar 18:41
LudwiczkaMatematyczka: | cosα*(1−sin2β)*tgα | |
| |
| sin2α*cosβ | |
22 mar 18:43
olekturbo: | | sina | |
licznik: cosa*cos2b* |
| = cos2bsina |
| | cosa | |
| | cos2bsina | |
u = |
| = ctga |
| | sin2acosb | |
22 mar 18:46
LudwiczkaMatematyczka: nie ma takiej odpowiedzi
22 mar 18:50
olekturbo: aa sorry
| | cos2bsina | | cosb | |
u = |
| = |
| = tg45 |
| | sin2acosb | | sina | |
22 mar 18:54
olekturbo: bo cosb = sina = 1 = tg45
22 mar 18:55
LudwiczkaMatematyczka: dziękuje bardzo Olku
22 mar 18:56
Jack: jesli one sa katami ostrymi to
1 − sin
2 β = cos
2β
α = 90 − β
sin α = sin(90 − β) = cos β
analogicznie −> cos α = sin β
cos
2 α = sin
2β
więc :
| | sin α | | cos α * cos2β * |
| | | | cos α | |
| |
| = |
| sin2α * sin α | |
| | sin α * sin2 α | |
= |
| = 1 |
| | sin α * sin2 α | |
1 = tg 45
22 mar 18:57
LudwiczkaMatematyczka: Jack Tobie też dziękuję
22 mar 19:09