asd
olekturbo: W urnie jest 7 kul białych i 3 czarne. Losujemy 4 razy po dwie kule ze zwracaniem. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że dwa razy wylosujemy dwie białe?
Dlaczego to rozwiązanie jest złe?
| | | | 49 | | 51 | |
P4(k=2) | * ( |
| )2 * ( |
| )2 |
| | | 100 | | 100 | |
22 mar 17:30
olekturbo: ref
22 mar 18:04
olekturbo: ref
22 mar 19:49
Metis: Nikt nie odpowiada, bo nie zapisałeś skąd wziął Ci się wynik.
Dl − los 4 kul spośród 10 ze zwracaniem
Ω − 4−wyrazowa wariacja z powtórzeniami zbioru 10 elementowego
|Ω|=104
22 mar 19:55
Metis: Albo kombinacja z powtórzeniami.
| | | |
Zastosowałeś chyba kombinacje : | ale tu losujemy kule ze zwracaniem. |
| | |
22 mar 19:56
olekturbo: Wynik wziął mi się ze schematu Bernouliego
Ω = 10
2 = 100
n = 2
k = 4
A − dwie białe
|A| = 7
2 = 49
22 mar 19:57
olekturbo: Miałem to na sprawdzianie. Natomiast zostało uznane, że:
i nie mogę pojąć dlaczego, skoro ma być ze zwracaniem.
22 mar 19:58
olekturbo: n = 4
k = 2 oczywiscie.
22 mar 19:59
Metis: A mój zapis jest zły− nie doczytałem że losujemy 4 razy 2 kule.
22 mar 20:03
Metis: Poczekajmy na opinię ekspertów
22 mar 20:08
olekturbo:
22 mar 20:08
Mila:
Doświadczenie polega na wylosowaniu 2 kul z 10 a następnie zwróceniu tych kul
i ponowne losowanie 2 kul itd..
Jeżeli chcesz zastosować schemat Bernoulliego to tak:
n=4 − masz 4 próby Bernoulliego
| | | | 21 | | 7 | |
p= |
| = |
| = |
| − prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie |
| | | | 45 | | 15 | |
| | 8 | |
q= |
| −prawdopodobieństwo porażki w pojedynczej próbie |
| | 15 | |
| | | | 7 | | 8 | |
P4(k=2)= | *( |
| )2*( |
| )2 |
| | | 15 | | 15 | |
22 mar 20:20
olekturbo: Źle podszedłem do zadania. Myslalem, ze losujemy, zwracamy, losujemy itd..

Dziekuje Mila
22 mar 20:23
Mila:
Treść zadania nie jest precyzyjna. Jeżeli dokładnie przepisałeś, to możesz dyskutować z
profesorem.
Ty zrozumiałeś, że te dwie kule w pojedynczej próbie też losowano ze zwracaniem.
22 mar 20:24
Metis: Dobrze myślałeś.
Losujemy, zwracamy, losujemy , zwracamy tak 4 razy.
22 mar 20:24
olekturbo: No właśnie tak zrozumiałem
22 mar 20:24
PW: Olekturbo, to ja, Twój prześladowca. Jak zwykle "ile to jest" zamiast "co mam policzyć".
Cztery razy po dwie kule − ja nie mam wątpliwości tym razem. Wsadził łapę, wyciągnął dwie kule.
Wrzucił je z powrotem i znowu wyciągnął dwie kule, i tak dalej.
Model matematyczny w tym doświadczeniu to tworzenie dwuelementowych podzbiorów ze zbioru
10−elementowego powtarzane 4−krotnie.
Typowy schemat Bernoullego.
22 mar 22:59
Mila:
Jaki prześladowca? Krzewiciel prawdy matematycznej!
22 mar 23:10