Parametr
Oopp: Dla jakich wartości parametru p pierwiastki x1, x2 równania x2− 2px +4=0 należą do zbioru
liczb rzeczywistych dodatnich spełniających nierówność ||x|−2|< 2 ?
22 mar 17:19
Oopp: Proszę o pomoc ..
22 mar 17:36
===:
||x|−2|<2
|x|−2>−2 i |x|−2<2
|x|>0 i |x|<4 ⇒ x∊(−4, 4)
x∊R\{0}
w warunkach zadania x∊(0, 4)
Δ>0
0<xw<4
f(0)>0
f(4)>0
22 mar 17:36
ya: dlaczego x∊(0, 4)
a nie x∊(−4;0)U(0;4)?
22 mar 17:42
ya: ok, nieważne :v
22 mar 17:42
Oopp: Na koniec wyszło mi, że
p=(−
∞; −2)+(2; +
∞)
p=(0,4)
| | 5 | | 5 | |
czyli p=(2; |
| )...w odpowiedziach natomiast p=<2; |
| ) ... gdzie zgubiłam domkniecie |
| | 2 | | 2 | |
przedziału ?
22 mar 17:51
===:
... chyba tam gdzie i ja
22 mar 18:02
===:
Δ≥0 bo nigdzie nie zapisano, że x1≠x2
22 mar 18:06
Oopp: Rzeczywiście xD .. nie pomyślałam o tym

..dziękuję baardzo
22 mar 18:09