Funkcje
ernest: 7. Dla poniższych parabol:
a) y = 3x2,
b) y = − x2 + 2x – 15,
c) y = x2 – 2x + 1,
d) y = 2x2 + x + 3.
− Oblicz (jeżeli istnieją) miejsca zerowe oraz współrzędne wierzchołka,
− Napisz równanie prostej, która jest ich osią symetrii,
− Podaj zbiór wartości funkcji
− Napisz równanie funkcji w postaci iloczynowej i kanonicznej
− Narysuj wykres danych funkcji.
22 mar 16:41
Janek191:

Np. c) y = x
2 −2 x + 1
y = x
2 −2 x + 1 = ( x − 1)
2 = 0 ⇔ x = 1 − miejsce zerowe
x = 1 − równanie osi symetrii
q = f(p) = f(1) = 0
ZW = < q , +
∞ ) = < 0, +
∞) − zbiór wartości
y = ( x − 1)
2 = ( x −1)*( x −1) − postać iloczynowa
y = a*( x − p)
2 + q = ( x − 1)
2 − postać kanoniczna bo a = 1 i q = 0
wykres : a = 1 > 0 W = ( p, q ) = (1 , 0)
22 mar 18:08
ernest: Dzięki bardzo
22 mar 18:22