Analiza
Monika: Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak zrobić to zadanie? Granice bez problemu potrafię obliczyć,
ale trafiło mi się zadanie granica z silnią. Nie robiliśmy kompletnie czegoś takiego jeszcze w
szkole. Proszę o wytłumaczenie
Ciąg o wyrazie ogólnym an =
(n−2)! ( n )
____ * ( )
n! ( 2 )
Przepraszam za zapis.
Są odpowiedzi
jest rozbieżny do ∞
zbieżny do 1/2
zbieżny do 0
nie ma granicy
z odpowiedzi wiem, ze powinno być zbieżny do 1/2
22 mar 16:36
Mila:
| | (n−2)! | | n! | | 1 | |
an= |
| * |
| = |
| |
| | n! | | (n−2)!*2! | | 2 | |
22 mar 16:42
Monika: jak to działa że to
n
2
to jest (n!) / (n−2)! *2! ?
22 mar 16:59
22 mar 17:14
Monika: dziękuję bardzo
22 mar 17:24