planimetria, trudne zadania here
vladimir: 1. Pole rombu jest równe 15, długość okręgu wpisanego w ten romb jest równa n√5. Oblicz obwód
tego rombu.
2.W trapez równoramienny o kącie ostrym 30 stopni wpisano okrąg o promieniu 1,5. Oblicz
długości podstaw tego trapezu.
3. Różnica między promieniem okręgu opisanego na kwadracie, a promieniem okręgu wpisanego w ten
kwadrat jest równa 3. Oblicz pole tego kwadratu.
Prosiłbym o jakąś pomoc, ponieważ nie wiem jak to zrobić. Prosiłbym także o rozpisanie krok po
kroku tych zadań, z góry dzięki.
22 mar 14:52
sowa.mądra.głowa:

zad2. wysokośc ma 3, bo 1,5+1,5=3, teraz z własności na trójkąt 30stopni, 60stopni, 90stopni,
mamy, że a=2*3=6, c= 3
√3...teraz aby okrąg byl wpisany w czworokąt musi zajsc takie
równanie: a+a=b+c+b+c, czyli 2a=2b+2c, czyli a=b+c, i podstawiamy 6=b+3
√3, czyli pierwsza
podstawa to b=6−3
√3, druga podstawa to 2c+b, czyli 2*3
√3+6−3
√3=6+3p{3
22 mar 15:57
sowa.mądra.głowa:

zad 3 bok a=2r,
przekątna d=2r+6.
wiemy ze przekatna kwadratu d=a
√2, czyli
d= (2r)
√2,
za d wstawiamy 2r+6,
czyli 2r+6=(2r)
√2,
r+3=r
√2,
przenosząc r na jedną strone i obliczając, powinno Ci wyjsc r=3+3
√2
czyli pole kwadratu to a
2= (2r)
2=(6+6
√2)
2
22 mar 16:11
sowa.mądra.głowa:

zad.1pole rombu=15,
dł okregu=l=2πr
2πr=n
√5
r=(n
√5)/(2π)
h=2r=2*[ (n
√5)/(2π) ]=(n
√5)/(π)
pole rombu P=a*h
P=a* (n
√5)/(π)
15=a* (n
√5)/(π)
a=(15π)/(n
√5)
obw=4a=4*(15π)/(n
√5)
P.S. obrazek trochę nie wyszedł
22 mar 16:34
vladimir: dzieki
23 mar 15:47