proste zad. z wart. bezwgledną
bezwgl: Witam, jak ruszyć taki prosty przyklad..?
| | 0 | |
Co zrobić z tą wartością bezwl? Po podstawieniu wychodzi |
| , czyli symb. nieoznaczony. Nie |
| | 0 | |
proszę o rozwiązanie, a naprowadzenie na nie.
22 mar 14:25
Jerzy:
Rozpatrz dwa przypadki
22 mar 14:27
bezwgl: Wiem, że muszę policzyć tutaj granicę lewo−prawostronną.
22 mar 14:56
bezwgl: tylko to mi nic nie daje bo...
| | 4−4 | | 0 | |
lim x−>2− |
| = lim x>2− |
| − Ja to tak sobie rozpisuje, ale to musi być |
| | |8−8| | | |0+| | |
źle, bo wynik jest zły po prostu..
22 mar 15:14
Jerzy:
Dla x > 2 f(x) = − 1/2
22 mar 15:18
Jerzy:
Dla x < 2 oczywiście
22 mar 15:20
Jerzy:
Dla x > 2 f(x) = 1/2
22 mar 15:22
bezwgl: Jak do tego doszedłeś?
22 mar 16:50
Jerzy:
Pozbywaj sie wart. bezw. i skracaj ułamek
22 mar 17:18
bezwgl: Może inaczej..
| | 2x−4 | |
lim x−> 2− |
| <− tutaj |8−4x| > 0, więc opuszczamy ją, prawda? |
| | |8−4x| | |
| | 2(x−2) | | 1 | |
Następnie lim x−> 2− |
| = |
| − Tobie wyszła przeciwna, dlaczego? |
| | 4(2−x) | | 2 | |
22 mar 17:22
ya: 2(x−2)/4(2−x)=−2(2−2)/4(x−2)=−1/2
22 mar 17:26
bezwgl: @ya skąd ten '−' w liczniku?
22 mar 17:38
Jerzy:
Wyłączasz −1 przed nawias
22 mar 17:55
bezwgl: W którym miejscu i po co?
22 mar 17:56
bezwgl: zakładam, że (x−2) ≠ (2−1), tak? wyciągamy właśnie tę (−1), aby otrzymać to samo i skrócić? O
to chodzi?
22 mar 18:03
bezwgl: (x−2) ≠ (2−x)
22 mar 18:03
bezwgl: refresh
22 mar 18:17
Jerzy:
(x−2) = − (2 − x) .... i teraz możesz skracać
22 mar 18:28
bezwgl: yhm, ogarnąłem.. Narysowałem sobie obie funkcje i nie są takie same.. potrzebny jest − przed
całością.
22 mar 18:39