trygonometria
Ania: Pomocy funkcja trygonometryczna
robię teraz zadania z trygonometrii i kompletnie nie wiem jak zacząć te zadania szukałam po
książkach na forum
jak rozwiązywać takie zadanka i dziura siedzę siedzę i nic nie mogę zrobić.
1. Zbiór wszystkich funkcji f(x)=2sin2x−1 jest równy...
| | x | |
2.Zbiorem rozwiązań równania 2cos |
| =1 jest.. |
| | 2 | |
3. Wskaż funkcję której zbiorem wartości jest przedział <8;22>
A.y=15−7cos2x
B.y=7cosx−15
C.y=15sin4x−7
D.y=15sin2x+7
Byłabym ogromnie wdzięczna gdyby ktoś mógłby wytłumaczyć mi jak je zrobić i naprowadzić na
dobre rozwiązanie
22 mar 13:46
Jerzy:
1) pytanie nie ma sensu
3) odp.A , bo : 15 − 7 = 8 i 15 + 7 = 22
22 mar 13:49
===:
... coby postawić pytanie ... trzeba rozumieć o co się chce zapytać

Pewnie miało być "zbiór wartości funkcji"
22 mar 13:54
Ania: !. Zbiór wartości funckji f(x)=2sin2x−1 jest równy
A. <−3;1>
B.<−5;3>
C.<−1;1>
D.<−1;3>
wychodzi że odp a. no kropka w kropkę z podręcznika pomiędzy 2 sin 2x jest minimalny odstęp ale
nie
wiem czy ma to znaczenie.
3. Dziękuję czasami mam wrażenie że w funkcjach logarytmicznych i trygonometrycznych wszystkie
log sin cos są
"na postrach" bo wszędzie się operuje tylko na liczbach jakby kompletnie tego log czy sin nie
było. bo jak widzę takie coś jak te zadania
nie wiem jak sie zabrać
22 mar 13:54
Jerzy:
1) odp.A , bo : 2*1 − 1 = 2 i 2*(−1) − 1 = − 3
22 mar 13:58
Jerzy:
2*1 − 1 = 1
22 mar 13:58
Marek: 1. Dziwne sformułowanie. Chodzi o uproszczenie tego wyrażenia.
Mam wrażenie, że tam powinny być potęgi "sin
2x" a nie "sin2x".
2. to zwykłe równanie trygonometryczne bez żadnych trików.
https://matematykaszkolna.pl/strona/1597.html
3. Chodzi o zmianę zbioru
wartości. Najwygodniej to zrobić tak:
cos2x∊<−1,1> \\*(−7)
−7cos2x∊<−7,7> \\+15
15−7cos2x∊<8,22> .... pod warunkiem, że tam było cos2x a nie cos
2x ...
22 mar 13:59
===:
2)
| x | | π | | x | | π | |
| =− |
| +2kπ lub |
| = |
| +2kπ |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 2π | | 2π | |
x=− |
| +4kπ lub x= |
| +4kπ |
| | 3 | | 3 | |
22 mar 14:00
Ania: na 100% Marek nie ma żadnych potęg w cos, Dziękuję wam mam nadzieję że w miarę szybko to
opanuję
22 mar 14:02
Ania: === dziękuję choć w tym zadaniu mogłam się dopatrzeć rozwiązania

wystarczyło podzielić przez
2 i bym dała rade
22 mar 14:04
===:
... we wszystkich powinnaś się dopatrzeć

Nie dopatrzyłaś się ...więc pytasz
22 mar 14:07
Ania: w 1 i 3 próbowałam się dopatrzyć baaardzo długo niestety nie miałam do czynienia z funkcja
trygonometryczną
i czas to nadrobić
22 mar 14:08