kwadratowa poczatki
5-latek : Takie zadanie mam
Szurek rowny obwodowi kwadratu skrocono o 36cm
Pozostala czesc sznurka stanowi obwod innego kwadratu którego pole jest 2,25 raza mniejszse od
pola pierszsego kwadratu .
Oblicz poczatkowa dlugosc sznurka
jedynie co przychodzi mi do glowy to
Pole pierszego kwadratu to P=a2
Obwod tego kwadratu to 4*a i skrocono go o 36cm
Wobec tego 4*a−36
22 mar 13:12
Jerzy:
Zauważ,że bok nowego kwadratu to a − 9
22 mar 13:16
5-latek : Tak zgadza się bok wynosi a−9
To pole nowego kwadratu wynosi
P=(a−9)2
I teraz mam zapisac ze 2,25*(a−9)2=a2 i wyliczyć z tego a i potem pomnozyc przez 4 ?
22 mar 13:23
Jerzy:
Dokładnie
22 mar 13:25
5-latek : Dziekuje Ci

Zawsze mam z tym kłopot gdzie zapisac to razy wiekszse lub mniejszse

Mogę już sobie spokojnie jechać do pracy. Na razie
22 mar 13:27