całki
Arlan: Objętość bryły ograniczonej:
1. z=1+x+y
z=0
z+y=1
y=0
2. z=x2+y2
z=x+y
proszę o wskazówkę
22 mar 12:10
Arlan: W tym drugim trzeba użyć współrzędnych walowych jaki będzie zakres?
H∊(R2;R(cosφ+sinφ)
A zakres na kąt i promień jaki będzie?
22 mar 12:32
Arlan: W tym pierwszym ogólnie też nie potrafię wyznaczyć zakresów zmeinnych
22 mar 12:33
Arlan: Pomoże ktoś?
22 mar 15:02
jc: Na pewno dobrze zapisałeś pierwszy przykład?
Opisane 4 płaszczyzny dzielą przestrzeń na 14 nieograniczonych obszarów.
22 mar 16:50
jc: Zadanie 2.
x
2 + y
2 ≤ z ≤ x + y
x = r cos φ, y = r sin φ
r
2 ≤ z ≤ r (cos φ + sin φ)
cos φ + sin φ =
√2 cos (φ − π/4) ≥ 0
− π/4 ≤ φ ≤ 3 π/4 (najbardziej zewnętrzna całka)
0 ≤ r ≤ cos φ + sin φ (środkowa całka)
r
2 ≤ z ≤ r (cos φ + sin φ) (wewnętrzna całka)
Powodzenia
22 mar 18:33