Wykaż, że AC^2=6*AB^2...
Lolek: W trójkącie ABC bok BC jest dwa razy dłuższy od AB. Kąt ABC jest dwa razy większy niż kąt BAC.
Wykaż, że AC2=6*AB2
22 mar 11:53
yht:

Z tw. sinusów:
y*sina=2x*sin2a
y*sina=2x*2sina*cosa
Z tw. cosinusów:
BC
2 = AB
2+AC
2−2*AB*AC*cosa
4x
2=x
2+y
2−2xy*cosa
| | y2−3x2 | |
2xy*cosa = y2−3x2 → cosa = |
| |
| | 2xy | |
Porównujemy cosinusy, przekształcamy i wychodzi co trzeba:
y*2xy = 4x(y
2−3x
2)
2xy
2 = 4xy
2 − 12x
3
−2xy
2 = −12x
3 |:(−2x)
y
2 = 6x
2
AC
2 = 6AB
2
22 mar 12:30