kwadratowa poczatki
5-latek : Zadanie
Dla jakich m suma pierwiastkow równania x2−2m(x−1)−1=0 jest rowna sumie kwadratow tych pierwia
stkow tego równania .
Napiszse sobie to równanie w takiej postaci
x2−2mx+2m−1 =0
będę miał wtedy
a=1
b=−2m
c= 2m−1
x1+x2= 2m
x12+x22= (x1+x2)2−2x1*x2= 4m2−2*(2m−1)
wiec 2m= 4m2−4m+2
−4m2+4m+2m−2=0
4m2−6m+2=0
2m2−3m+1=0
Δ=1
m1= 1 m1= 0,5
22 mar 11:46
Janek191:
m
2 = 1
22 mar 12:33
Janek191:
Pozdrowienia dla 5 − latka
22 mar 12:37
5-latek : Witaj
Janek191 
Faktycznie m
2 =1
22 mar 12:37
5-latek : Również pozdrawiam
22 mar 12:38