prostopadłścian
mar:

W prostopadłościanie przekątna jednej ze ścian bocznych nachylona jest do płaszczyzny podstawy
pod kątem 45 stopni, przekątna ściany sąsiedniej do płaszczyzny podstawy nachylona jest pod
kątem 60stopni. P
c=50(1+2
√3). Obliczyć a,b,c.
Jeśli dobrze rozumiem treść to prostopadłościan wygląda jak wyżej i te kąty 45 i 60 to te
zaznaczono na czerwono, czy tak?
22 mar 10:47
Jerzy:
Tak
22 mar 11:01
mar: To mam problem z dalszymi obliczeniami. bo z tych trójkątów wychodzi mi że, a=c i c=b√3.
I z tego że 50(1+2√3) = 2(ab+bc+ac) dochodzę do postaci:
25(1+2√3) = b2(3+2√3)
i nie wiem dlaczego czy coś źle liczę, czy b będzie miało taką dziwną postać:
b=5 √(1+2√3) / (3+2√3)
22 mar 11:13
mar: | 5√3 | |
W odp mam że boki mają 5,5, |
| . Czy mógłby mi ktoś potwierdzić, że te odpowiedzi są |
| 3 | |
błędne, czy może w powyższym rozwiązaniu jest błąd?
25 mar 08:35
Mila:

α=45
o
β=60
o
ΔADD
1− trójkąt prostokątny równoramienny⇔
b=c
W ΔD
1DC : Kąty 60,30,90⇔
| √3 | |
sprawdź Pc dla krawędzi : 5,5, |
| |
| 3 | |
25 mar 21:23