GRANICE
uku: Jak rozwiązać granicę tych funkcji?
x−>0
x−>
∞
22 mar 10:15
Jerzy:
a) reguła H i lim = 2
22 mar 10:36
Jerzy: b) skorzystaj z liczby e i granica +∞
22 mar 10:39
Jerzy:
W pierwszym lim = 2/3 oczywiście
22 mar 10:42
uku: a w b) nie będzie tak
| | 1 | | x | |
lim [(1+ |
| )x2] |
| = e0 =1 |
| | x2 | | x2 | |
x−>
∞
x−>
∞ x−>
∞
22 mar 11:19
Jerzy:
Oczywiście...źle popatrzyłem gdzie zmierza x
22 mar 11:23
uku: No to super a co do H, to będzie tak
| | ex − e−x | | (ex − e−x)' | | ex − ? | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| |
| | sin3x | | (sin3x)' | | cos3x *(3x)' | |
x−>
∞ x−>
∞ x−>
∞
22 mar 11:28
Jerzy:
| | 2*ex | |
= lim |
| ... i x dąży do 0 |
| | 3cos3x | |
22 mar 11:33
uku: jaka będzie pochodna (e−x)' ?
22 mar 11:37
Jerzy:
Sorry.. w liczniku ex + e−x .... ale granica ta sama
22 mar 11:40
Jerzy:
Nie... lim = 1/3 bo licznik dąży do 1
22 mar 11:43
uku: Możesz wytłumaczyć krok po kroku?
22 mar 11:46
Jerzy:
| | 1 | |
W liczniku masz: ex + |
| .... a to dąży do 1 |
| | ex | |
22 mar 11:48
uku: a mianownik?
22 mar 11:49
Jerzy:
Już się sam skołowałem...licznik dąży do 2
22 mar 11:50
Jerzy:
Mianownik do 3
22 mar 11:50
uku: pomógłbyś z pochodymi? mam jeden przykład
22 mar 11:53
uku: | | 1 | |
y=arctg3( |
| ) − 5x7 * ex2 |
| | x | |
22 mar 11:55
Jerzy:
= 3arctg2x*(1/cos2x)*(−1/x) − 35x6ex2 − 5x7*ex2*2x
22 mar 12:03
Jerzy: Tam jest: (−1/x2)
22 mar 12:04
Jerzy:
I początek: 3arctg2(1/x)
22 mar 12:07
uku: a dlaczego nie tak:
| | 1 | | −1 | |
y'= 3arctg2 * |
| i skąd te |
| |
| | x2 +1 | | x2 | |
22 mar 12:10
Jerzy:
Masz rację ..moj blad ale ma byc 1/ 1 + (1/x)2,
a (−1/x2) to pochodna 1/x
22 mar 12:15
Jerzy:
| | 1 | |
3arctg2(1/x)* |
| *(−1/x2) |
| | 1+(1/x)2 | |
22 mar 12:18
uku: 5x7*ex2 to nie będzie wzór na iloczyn 2 funkcji?
22 mar 12:46
Jerzy:
Tak
22 mar 12:46
uku: A mam pytanie czy prawdą jest to:
| | 1 | |
[arctg2 3]' = [ (arctg3)2 ]' = 2arctg3 * |
| |
| | 32 + 1 | |
22 mar 13:09
uku: i to :
| | 1 | |
[ ln2 3 ]' = [ (ln3)2 ]' = 2ln3 * |
| |
| | 3 | |
?
22 mar 13:11
Jerzy:
Nie...pochodna stałej wynosi 0
22 mar 13:12
uku: ok
22 mar 13:13
uku: a jak to będzie w takim razie?
22 mar 13:15
uku: bo mi się wydaje, ze jest ok
22 mar 13:22
Jerzy:
Ale co ?
22 mar 13:23
uku: Ok bo pewnie (arctg3)' jest równa 0
22 mar 13:24
uku: tak?
22 mar 13:24
Jerzy:
Pochodna każdej stałej to 0
22 mar 13:27
uku: czyli również [ (ln3)2]' jest rowne 0, tak?
22 mar 13:31
Jerzy: Tak
22 mar 13:31
uku: Dziękuję
22 mar 13:41