topologia
sowa.mądra.głowa: 1.wykazać , ze dla dowolnych podzbiorów A, B przestrzeni metrycznej X zachodz równości;
int A=X\cl(X\A)
cl B=X\int(X\B)
2.dla A⊂X definiujemy Fr A:= clA∩cl(X\A).pokazać, że FrA=clA\intA
bardzo prosze o pomoc i dość jasne wytłumaczenie, bo wgl tego nie ogarniam.
22 mar 09:32
sowa.mądra.głowa: ktos pomoże?prosze
23 mar 08:40
jc: Jaką masz definiecję int A (wnętrza A)?
Jaką masz definicję cl A (domknięcia A)?
Jak podasz, spróbuję wyjaśnić pierwszą część zadania pierwszego.
−−−
Druga część zadania pierwszego wynika z pierwszej części.
Będę pisał Ac zamiast X \ A (dopełnienie).
Kolejność działań: pierwsze dopełnienie, potem domknięcie i wnętrze, na koniec reszta.
Pierwszy wzór: int A = (cl Ac)c.
Podstawiamy A = Bc (lub równoważnie B = Ac).
int Bc = (cl B)c
−−−
Kolejność działań: najpierw dopełnienie, potem wnętrze i domknięcie.
(int Bc)c = cl B
−−−−−−−
Zadanie 2.
Fr A = cl A \ int A = cl A ∩ (int A)c = cl A ∩ cl Ac
Skorzystałem ze wzoru U \ W = U ∩ Wc (oczywiście U, W ⊂ X).
A potem ze wzoru z zadania 1. int A = (cl Ac)c ⇔ (int A)c = cl Ac.
23 mar 09:37