matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo Radzio: Kilka zadań z prawdopodobieństwa 1. Losujemy dwie karty z 12 kart gdzie są 4 asy, 4 króle i 4 damy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że obie karty są tymi samymi figurami? Moje rozwiązanie:
 12! 
Ω=

=11*6
 2!*10! 
 4! 
A=

*3=18
 2!*2! 
 3 
P(A)=

11 
Pierwsze losuje dwie karty z 12, czyli kombinacja. Potem wybieram 2 z 4 i razy 3. Dobrze myślę?
21 mar 23:58
olekturbo:
 12 
Ω =

2 

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

A = 3 *

22 mar 00:08
olekturbo: dobrze
22 mar 00:08
Radzio: Dzięki, kolejne 2. Prawdopodobieństwo pojawienia się nowej luki w systemie danego dnia wynosi 1% lub 5% w zależności czy jest to system A czy B. Jeżeli na świecie 20% systemów to systemy A i 80% to systemy B jaka jest szansa na pojawienie się nowej luki? Nie do końca mam na to pomysł. Wiem, że trzeba obliczyć P(A∩B), ale nie wiem jak.
22 mar 00:11
Radzio: Gdyby ktoś miał ochotę mi pomóc jeszcze z innymi zadaniami: 3. Prawdopodobieństwo wykonanie przez serwer zadania w czasie krótszym niż 1 sekunda pod warunkiem, że zadanie zostało wygenerowane przez człowieka wynosi 0.6. Jeżeli tylko 5% zadań generowanych jest przez ludzi, ja− kie jest prawdopodobieństwo, że zadanie jest wygenerowane przez człowieka i wykonało się w czasie krótszym niż jedna sekunda? 4.Wysyłamy dwa pakiety. Otrzymanie poprawnego pakietu ma prawdopodobieństwo p 2 . Jeżeli pakiet drugi doszedł bez błędu to prawdopo− dobieństwo dojścia pakietu pierwszego pod warunkiem dojścia pakietu drugiego wynosi p. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania dwóch poprawnych pakie− tów? 5.Jak opisać za pomocą zdarzeń proces: Po produkcji testowany jest układ elektroniczny. Jeżeli test wykaże wadę przeprowadzane są dalsze trzy testy determinujące rodzaj wady. Jeżeli którykolwiek z testów wykaże konkretny typ wady dalsze testy są pomijane.
22 mar 00:25