4*x+4*2x+4y=60 /:4
x+2x+y=15
y=15−3x, 15−3x>0⇔x<5 i x>0
V=2x*x*y⇔
V(x)=2x2*(15−3x)=6*x2*(5−x)
V(x)=6*(5x2−x3)
V'(x)=6*(10x−3x2)
V'(x)=0⇔10x−3x2=0
x*(10−3x)=0
| 10 | ||
x=0∉D lub x= | ||
| 3 |
| 10 | 10 | |||
x*(10−3x)>0⇔x∊(0, | )⇔ pochodna przy przejściu przez x = | zmienia znak z dodatniego | ||
| 3 | 3 |
| 10 | ||
Dla x= | funkcja V(x) osiąga maksimum lokalne. | |
| 3 |
| 10 | ||
Wymiary prostopadłościanu: y=15−3x=15−3* | =5 | |
| 3 |
| 10 | 20 | ||
, | ,5 | ||
| 3 | 3 |
| 10 | 20 | 1000 | ||||
Vmax= | * | *5= | ||||
| 3 | 3 | 9 |