Obkicz sume wyrazów ciągu geometrycznego
Master: Witam,
Mam problem z takim zadaniem.
Iloczyn czterech początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, o wyrazach dodatnich jest równy
324. Oblicz sume sześciu początkowych wyrazów tego ciągu, jeśli a1−a2=6
Ułożyłem takie równianie
a1*a2*a3*a4=324
a1−a2=6
Ale nie moge za jego pomocą dojść do rozwiązania.
21 mar 22:32
zef: a1*a1*q*a1*q
2*a1*q
3=324
a1−a1q=6
a1(1+q+q
2+q
3)=324
a1−a1q=6
| | 324 | | 324 | |
do 2o |
| − |
| q=6 |
| | 1+q+q2+q3 | | 1+q+q2+q3 | |
324−324q=6+6q+6q
2+6q
3
6q
3+6q
2+320q−324=0
21 mar 22:40
Janek191:
a
1*a
1q *a
1 q
2*a
1 q
3 = 324
(a
1)
4*q
6 = 324 = 18
2
(a
1)
2*q
3 = 18
| | 6 | |
a1 − a1 q = 6 ⇒ a1*(1 − q) = 6 ⇒ a1 = |
| itd. |
| | 1 − q | |
21 mar 22:40
zef: 6q3+6q2+330q−324=0
q3+q2+55q−54=0
21 mar 22:41