Wykaz
shagaru: Wykaz, ze jesli wspolczynniki kierunkowe prostych AB i AC sa rowne, to punkty A, B, C naleza do
jednej prostej.
21 mar 21:15
PW: Jest to oczywiste, chociaż ...
Trzeba wiedzieć, że proste o jednakowych współczynnikach kierunkowych są równoległe, to znaczy
albo są rozłączne, albo pokrywają się.
Pokazać to łatwo: jeżeli proste mają równania
(1) y = ax + b1
(2) y = ax + b2,
to po odjęciu stronami tych równań dostaniemy
0 = b1 − b2.
Równanie to jest tożsamościowe (prawdziwe dla dowolnej x) gdy b1 = b2; proste mają te same
równania, a więc pokrywają się.
Równanie to jest sprzeczne (nie ma żadnego rozwiązania), gdy b1≠b2; proste nie mają żadnego
punktu wspólnego, czyli są równoległe.
Mamy więc dwie proste o równaniach (1) i (2), które zawierają punkt A. Podstawienie do obu
równań tych samych liczb − współrzędnych punktu równych xA i yA) − spowoduje, że równania te
zamienią się w zdania prawdziwe
yA − axA = b1
i
yA − axA = b2,
skąd wynika b1 = b2; proste mają te same równania, a więc pokrywają się.
i
21 mar 22:28