matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu
patka:
n
2
Ciag o wyrazie ogólnym a
n
=
(n−2)!
n!
*
jest:
A. rozbieżny do
∞
B.zbieżny do
1
2
C. Zbieżny do 0 D. Nie ma granicy Prosze o wytlumaczenie rozwiazania
21 mar 20:55
Ajtek:
No to może to uprościsz
Jakiś pomysł
21 mar 21:02
patka:
Licznik? (n−2)(n−1)n
21 mar 21:15
Janek191:
( n −2) !
n
2
( n −2)!
n !
a
n
=
*
=
*
= ...
n !
n !
2*(n −2) !
21 mar 21:18
patka:
1
2
21 mar 21:44