Oblicz x
Magda.Małopolanka: liczby 2x+1,6,16x+2 są w podanej kolejności pierwszym, drugim, trzecim wyrazem ciągu
arytmetyczneg. Oblicz x.
21 mar 20:55
Ajtek:
Wyraz środkowy jest średnią arytmetyczną sąsiednich.
21 mar 21:05
olekturbo: 16x+2−6 = 6−2x−1
16x−4 = 5−2x
18x = 9
21 mar 21:11
Janek191:
2*6 = 2 x + 1 + 16 x + 2
12 = 18 x + 3
18 x = 9
x = 0,5
=====
21 mar 21:12
Magda.Małopolanka: A takie cosik : Ciąg (1,x,y−1) jest arytmetyczny, a ciąg (x.y,12) jest geometryczny. Oblicz x,
y oraz podaj ciąg geometryczny.
22 mar 13:41
Jerzy:
2x = y
y2 = 12x
22 mar 13:44