kobminatoryka
Gosiaczek19: ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych mniejszych od 800, których reszta z dzielenia przez 3
jest równa 2?
21 mar 20:51
olekturbo: 2+5+8 + ... + 797
an = a1 + (n−1)r
797 = 2 + (n−1)3
797 = 2 + 3n−3
797 = 3n−1
3n = 798
n = 266
bn = b1+(n−1)r
2+5+8+...+ 101
101 = 2 + (n−1)3
101 = 2 + 3n−3
101 = 3n−1
102 = 3n
n = 34
N = 266 − 34 = 232
21 mar 20:55
Janek191:
Liczby trzycyfrowe

21 mar 20:58
olekturbo: No przeciez odjalem dwucyfrowe i jednocyfrowe
21 mar 21:00
Janek191:
101, 104, 107, ..., 797
21 mar 21:01
Janek191:
Po co tyle liczenia ?
21 mar 21:01
Metis: 100 / 3 = 33 r 1
101 / 3 = 33 r 2 − pierwsza szukana liczba trzycyfrowa
101≤3k+2≤800 / −2
99≤3k≤798 /:3
33≤k<266
21 mar 21:02
Metis: 265−33=232
21 mar 21:03
Mila:
a1=101 najmniejsza trzycyfrowa dająca po podzieleniu przez 3 resztę 2
101=99+2
an=797, 797=265*3+2=795+2− największa trzycyfrowa <800 dająca po podzieleniu przez 3 resztę
2
797=101+(n−1)*3
797=101 +3n−3
699=3n
n=233
=====
21 mar 21:17
Kacper:
Metis za bardzo chcesz skrócić, a potem źle liczysz
21 mar 21:19
Kacper:
Liczb od 1 do 10 jest 10, a nie 9
21 mar 21:20
olekturbo: POPRAWKA
2+5+8 + ... + 797
an = a1 + (n−1)r
797 = 2 + (n−1)3
797 = 2 + 3n−3
797 = 3n−1
3n = 798
n = 266
bn = b1+(n−1)r
2+5+8+...+ 101
98 = 2 + (n−1)3
98 = 2 + 3n−3
98 = 3n−1
99 = 3n
n = 33
N = 266 − 33 = 233
21 mar 21:20
Metis: Kurczę no

800 /3 = 266*3 r 2
101/ 3= 3*33 r 2
101≤3k+2<800 −2
99≤3k<798
33≤k<266
Od 1 do 33 jest 33 liczby. Zatem
265−33= 232
21 mar 21:23
Metis: 33≤k<266
<33, 34,35,36... 266)
33+(n−1)=265
33+n−1=265
32+n=265
n=233
21 mar 21:33