Oblicz P(A)
jaok: Dane są zdarzenia A, B ⊂ Ω. Wiadomo, że P(A ∩ B') = P(B ∩ A'), P(A ∪ B)=0,48 i P(A ∩ B)=0,12.
Oblicz P(A).
21 mar 20:43
Metis: Masz odpowiedź?
21 mar 20:56
jaok: niestety nie i nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Próbowałem rozrysować sobie zbiory żeby
to jakoś "zobaczyć" ale nic nie ruszyło
21 mar 20:58
Metis: P(A)+P(B)−0,12=0,48
P(A)+P(B)=0,6
P(A ∩ B')= P(A−B)
P(B ∩ A')= P(B−A)
P(A−B)=P(B−A)
21 mar 21:04
Metis: Może tak
21 mar 21:04
jaok: przepraszam ale wciąż nie wiem co dalej
21 mar 21:09
Metis:
P(A)+P(B)−P(A∩B)=P(AUB)
P(A)+P(B)−0,12=0,48
P(A)+P(B)=0,6
A ∩ B'=A−B
B ∩ A'=B−A
P(A ∩ B')= P(A−B)
P(B ∩ A')= P(B−A)
P(A−B)=P(B−A)
P(A−B)=P(A)−P(A∩B)
P(A)−P(A∩B)=P(B)−P(A∩B)
P(A)=P(B)
P(A)+P(B)=0,6
2P(A)=0,6 / :2
P(A)=0,3
21 mar 21:09
jaok: a no przecież. Dziękuję za pomoc
21 mar 21:11