ile jest takich liczb?
Sławomir: Liczba naturalna jest podzielna przez 8 wtedy i tylko wtedy, gdy trzy ostatnie cyfry tej liczby
są zerami lub przedstawiają liczbę podzielną przez 8. Il jest różnych liczb
dziesięciocyfrowych podzielnych przez 8, w których zapisie cyfra 0 występuje pięć razy, cyfra
2 występuje cztery razy, a cyfra 4 − jeden raz?
21 mar 20:38
Mila:
Jedną z poszukiwanych liczb jest liczba:
1) 4222200||000 teraz permutacja z powtórzeniami ( 3 ostatnie miejsca zostawiamy w spokoju)
Na pierwszej pozycji może być 4 lub 2
| | 6! | |
4||222200||000 Liczymy |
| =15 |
| | 4!*2! | |
| | 6! | |
2||422200||000 |
| =60 liczb |
| | 3!*2! | |
2)
| | 6! | |
2||222000||040 |
| =20 |
| | 3!*3! | |
2||222000||400 20
| | 6! | |
2||222004||000 |
| =60 |
| | 3!*2! | |
jeszcze będzie kilka możliwości, trzeba pracowicie liczyc.
3)
| | 6! | |
2||220000||024 |
| =15 |
| | 2!*4! | |
Pracuj dalej.
Masz odpowiedź?
21 mar 21:52