właściciel posesji zlecił robotnikowi wykwalifikowanemu i jego pomocnikowi pracę
Toshiba: Właściciel posesji zlecił robotnikowi wykwalifikowanemu i jego pomocnikowi pracę brukarską.
Gdyby każdy z pracowników wykonywał tą pracę samodzielnie , to pomocnik wykonywałby ją o 8
godzin dłużej niż robotnik.
Robotnik wraz z pomocnikiem pracowali wspólnie przez 3 godziny.Następnie resztę pracy wykonał
samodzielnie robotnik w ciągu 7 godzin i 12 minut. Ile godzin potrzebowałby robotnik , a ile
pomocnik aby wykonać tę pracę samodzielnie? W ciągu ilu godzin wykonywaliby tę pracę gdyby do
początku pracowali razem?
Prosze o pomoc w ułożeniu równań , zachodzę w głowę już od dobrych kilku godzin i nic nie
wymyśliłem sensownego.
21 mar 20:24
21 mar 20:49
Toshiba: Jest na tym forum ktoś kto to ogarnia?
21 mar 21:02
Janek191:
w − wydajność robotnika
v − wydajność pomocnika
t − czas pracy robotnika
t + 8 − czas pracy pomocnika
Mamy
w*t = v*(t + 8)
| w | | t +8 | | v | | t | |
| = |
| lub |
| = |
| |
| v | | t | | w | | t + 8 | |
Mamy
| | 1 | |
3*( w + v) + 7 |
| *w = w*t |
| | 5 | |
| | 36 | |
3 w + 3 v + |
| w = w*t / : w |
| | 5 | |
| | t | | 36 | |
3 + 3* |
| + |
| = t / *( t + 8) |
| | t + 8 | | 5 | |
| | 36 | |
3 t + 24 + 3 t + |
| *( t + 8) = t2 + 8 t |
| | 5 | |
| | 36 | | 36 | |
24 + |
| t + |
| *8 = t2 +2 t / * 5 |
| | 5 | | 5 | |
120 + 36 t + 288 = 5 t
2 + 10 t
5 t
2 − 26 t − 408 = 0
Δ = 676 −4*5*(−408) = 676 + 8 160 = 8 836
√Δ = 94
12 + 8 = 20
Robotnik wykonałby pracę samodzielnie w 12 godzin, a pomocnik w 20 godzin.
==========================================================
Dokończ
21 mar 22:18
Toshiba: Dziękuję Janek
21 mar 22:26
Janek191:
Trochę przydługi sposób, ale efektywny.
Umiesz dokończyć ?
21 mar 22:30