Dziedzina funkcji
koko: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x) = √(m2+5m)x + 3m jest zbiór liczb
rzeczywistych?
Dobrze myślę, że rozpatruje się tu przypadki:
1/ m2+5m=0
2/ m2+5m≠0?
21 mar 20:10
===:
nie
21 mar 20:15
koko: To jak trzeba?
21 mar 20:16
===:
to co masz pod pierwiastkiem to funkcja liniowa z parametrem ... i jej zbiór wartości ma się
zawierać (0, ∞)
zatem:
m2+5m=0 i 3m≥0
21 mar 20:18
koko: aa, to już wiem o co chodzi, dzięki.
21 mar 20:19
===:
innymi słowy ma to być stała nieujemna
21 mar 20:19
===:
21 mar 20:24